MX rekordok beállítása a cPanelen

MX rekord beállítása a cPanelen

A domained DNS rekordjai (A, CNAME) rekordok határozzák meg, hogy milyen IP című szerverre legyen beállítva a domained, azaz hogy milyen szerver szolgálja ki a weboldaladat. Az MX rekord pedig azt, hogy melyik szerverre érkezzen meg a domainedre küldött e-mail.

Amennyiben domained levelezését másik szolgáltatónál szeretnéd használni át kell állítanod az MX rekordot. Az MX rekordból több is létezhet, ez a szolgáltatótól függ, ők adják meg az MX rekord(oka)t.

1. A beállításhoz lépj be a cpaneledre, majd kattints a Domainek->Zone Editor menüpontra!

2. Válaszd ki a domain nevet, amelynek az MX rekordját szerkeszteni szeretnéd, és kattints a Kezelés -re.

3. Töröld a meglévő rekordot, (vagy szerkeszd), és a Rekord hozzáadása gombra kattintva adj hozzá újat!

4. Add meg az új MX rekordot.

Email útválasztás

FONTOS! Ha a domained MX rekordja nem a mi szerverünkre mutat, akkor az email útválasztásnak “Távoli“-n kell lennie!

lépj be az email útválasztás menüpontba:

Válaszd ki a “Távoli” levelezőszervert, majd mentsd el a beállítást:

Ezzel átállítottad a domained mx rekordját egy másik szerverre.

MX beállítás átirányított domain esetén

Amennyiben a domain neved másik szerverre kell, hogy mutasson, de a leveleidnek a nálunk lévő szerverre kell megérkezni, akkor a mail.domainnev.hu ‘A’ rekordját állítsd a szerver IP címére. A beállításhoz lépj be a cPanelen a DNS zóna editorba, és keresd meg a mail.domainnev.hu rekordot, majd módosítsd!

A mail.domainnev.hu rekordot, amely alapértelmezés szerint cname rekorddal magára a domainre mutat, módosítsd A rekordra, majd a szerverünk IP címét add meg. A tárhelyed IP címét a “Tárhely hozzáférési információk” levelünkben találod. Az alábbi képen csak egy példát látsz.

 

Válaszd ki az MX rekordokat:

Kattints a szerkesztésre:

Módosítsd a rekordot a domainnev.hu -ról, mail.domainnev.hu -ra:

majd kattints a Save Record-ra!

A beállítással tehát a domained A rekordját szabadon állíthatod, a levelek a nálunk lévő szerverre fognak megérkezni, mert az MX rekordnak megadott mail.domainnev.hu -nak megadtad a szerverünk IP címét.   A módosítások a TTL-nél másodpercben megadott idő után frissülnek mindenhol az interneten.

Mi az a prioritás?

A MX rekordoknál meg kell adni prioritást. Hogyha több MX rekord van megadva a domainnek, akkor a kisebb számmal ellátott prioritású rekordra (szerverre) lesz kézbesítve az email. Ha több rekord van, és a kisebb prioritású szerver nem tudja fogadni az emailt, akkor próbálkozik a következő, eggyel nagyobb számú rekorddal.

itt: Levelezés
Hasznos volt ez a segítség?