Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Mi jaz a WordPress?

A WordPress egyike a a 10-es évek publikációs platformjának. Egy PHP-alapú tartalomkezelő és blogrendszer, ami a MySQL-t használja adattárolásra. Ingyenes és szabadon felhasználható szoftver, ami a webes szabványokat, az esztétikát és a használhatóságot tartja szem előtt.

Mi az a WordPress tárhely?

Olyan bérelt tárhely, amire WordPress tartalom kezelő lett telepítve.

Mi az Joomla tárhely?

Olyan bérelt tárhely szolgáltatás, amely során a tárhely kezeléséhez Joomla tartalom kezelő fut a tárhelyen.

Mi az a Drupal tárhely?

Olyan bérelt tárhely szolgáltatás, amely során a tárhely kezeléséhez Drupal tartalom kezelő van telepítve.

Mi az a Drupal?

A Drupal, egy PHP-ben írt nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer és fejlesztői keretrendszer. Mostanában vált igen népszerűvé az internetes közösségi oldalak létrehozásánál. A Drupal olyan modulok illesztését is támogatja, amik egyéb funkciókkal bővíthetik az alaprendszert. A modulok széles választéka közül lehet válogatni: képgaléria, elektronikus kereskedelem, levelező funkciók stb. A dokumentáció, a modulos felépítés, a tiszta forráskód teszi lehetővé a további funkciók írását PHP ismerettel rendelkezők számára. A Drupal szó a holland “druppel” szó angol fordítása, ami azt jelenti, hogy “csepp”. A Drupal kitalálója valójában “dorp”-nak (falunak) akarta nevezni az oldalt, de elgépelte a szót és végül úgy gondolta, hogy ez is megfelelő lesz a jövőben.

Mit rövidít a WWW?

A World Wide Web a világháló rövidítése. Az internet egyik olyan felhasználási formája, amely egy hálózati információs rendszer. A rendszer az interneten webböngésző program használatával érhető el.

Mi az a webtárhely?

A webtárhely vagy webhosting olyan internetes szolgáltatás, amelyen saját weboldalát helyezheti el. Valójában egy fizikai szerver (kiszolgáló szerver) erőforrása van felosztva rengeteg felhasználó között. Ezáltal egy adott felhasználó a rendszer által a felhasználó számára dedikált tárhelyet foglalja el. Ez a tárhely vagy weboldal egy egyedi domain név segítségével érhető el. Vagyis a domain beírásakor a webtárhelyen tárolt weboldal jeleníthető meg. A kisebb forgalmú weboldalakat pont ilyen bérelt webtárhellyel lehet költséghatékonyabban üzemeltetni.

Mit az a webhosting

A webhosting a webtárhely angol kifejezése. A magyar nyelvebn napjainkban már mindkét formája használatos. Különböző honlapokon vagy csak az egyik vagy mindkettőt felváltva használják egymás szinonimáiként, ám valójában mindkét kifejezés ugyanazt a szolgáltatást fedi le. A kifejezésről bővebben a „Mi az a webtárhely?” alatt olvashat

Mi az a VPS Cloud?

A cloud computing egy gyorsan terjedő, új informatikai szemlélet. Lényege, hogy a szerverek és az alkalmazások nem különálló gépeken futnak, hanem holosztikus számítástechnikai és webtárhely kapacitással rendelkező szerverfarmon. E cloud szerverfarmok kiépítésénél az óriási kapacitáson túl meghatározó szerepet jut az infrastruktúra hibatűrésre valamint a szükségesnél nagyobb mennyiségű komponensek (tárolók, hálózati eszközök, szerverek) meglétére is. Ezáltal egy adott eszköz meghibásodása során csökkenthető a cluodban futó szerverek leállásának kockázata.

Mit rövidít a VPS és mire jó?

Az angol Virtual Private Server kifejezés rövidítése (magyarul virtuális szerver). A VPS nem más, mint egy fizikai szerver virtualizációjával megalkotott, dedikált erőforrással rendelkező kapacitás. Ezért akár több VPS is futhat ugyanazon a fizikai szerveren. Természetesen egy VPS nem rendelkezik a fizikai szerver teljes memória, tároló és processzoridő kapacitásával. Azonban manapság a VPS szolgáltatások kiszolgálására már korszerű és óriási teljesítményű számítógépeket használnak, ezáltal nem jelenthet gondot több VPS futtatása egy adott fizikai szerveren úgy, hogy az rontsa a sebességét. Továbbá a VPS-ek valós szerverként láthatóak, ezért napjainkban nemcsak hogy kapacitásukban, de az általuk nyújtott szolgáltatásokban is felveszik a versenyt a kisebb kapacitású számítógépekkel szemben.

Mit rövidít az URL?

Az Uniform Resource Locator, más néven a webcím, az interneten felelhető bizonyos erőforrások (például szövegek, képek) szabványosított címe.

Mit rövidít az SQL és a MySQL?

Az SQL az angol Structured Query Language rövidítése (magyarul strukturált lekérdezőnyelv). Az SQL relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve, melynek különböző nyelvjárásai is léteznek. Ez abban nyilvánul meg, hogy bár az SQL alapvető utasításait egyformán, a később beépült nyelvi elemeket már nagyon másképp valósítják meg. A MySQL egy több felhasználós, többszálú, SQL-alapú relációs adatbázis-kezelő. Jelenleg az egyik legelterjedtebb, mivel egyszerűen beállítható és költséghatékony megoldást nyújt dinamikus holnapszolgáltatásokra.

Mi rövidít az SMTP?

Az angol Simple Mail Transfer Protocol (egyszerű levél átviteli protokoll rövidítése). Tulajdonképpen egy elektronikus posta, mely viszonylag egyszerű, szöveg alapú protokoll, mely levelek továbbításáért felel.

Miért jó megoldás sablonokat felhasználni?

Azért, mert egy profi tervezői, grafikai csapat által készített, akár 100.000 Ft-os nagyságrendű értékkel rendelkező grafikai megoldásokat kapunk ingyen, vagy fillérekért.

Mik azok a sablonok és mire jó?

Előre megtervezett weboldal kinézetek, vagy logók, esetleg más grafikai munkát igénylő dolgok, melyek esetében grafikai tervezés nélkül, egyszerű szövegcserékkel megynyerő, komoly hatású weboldalhoz, logóhoz, kinézethez juthatunk.

Mi az az overselling?

A bérelt webtárhely kapacitásának fel nem használt kapacitásainak újraértékesítésének lehetőségét jelenti. Egy példán szemléltetve rögtön érthetővé válik: egy 20 GB viszonteladói webtárhely teljes kapacitása 20 GB, amelyből például 10 db 2 GB-os tárcsomag adható el, ellenben nagy valószínűséggel a 10 végfelhasználó nem fogja kihasználni a 20 GB-ot teljes mértékben. Amennyiben átlagosan csak 1,2 GB-ot használnak ki, akkor ténylegesen 12 GB-ot használnak fel a teljes 20 GB kapacitásból. Overselling opció esetén, azonban a ki nem használt 8 GB a viszonteladó által újra bérbe adható, vagyis a 20 GB viszonteladói tárhelyből összesen 16 db 2 GB-os tárhely adható ki (16 x 1,2 GB = 19,2 GB). Azonban a valóságban a ténylegesen felhasznált webtárhelykapacitás az adott ügyfélkör függvénye, ezért viszonteladónként más és más.

Mit rövidít a PHP?

A Hypertext Preprocessor rövidítése, mely nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv. A legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése ezért PHP-t általában szerver-oldalon használnak. Ennek ellenére létezik parancssori interfésze is. Továbbá önálló, grafikus felületű alkalmazások is létrehozhatóak használatával. A PHP nyelv nem más mint a HTML nagymértékű kiegészítése. Rengeteg olyan feladat elvégezésére alkalmas nyelv, amelyre az ügyféloldali szkriptek csak korlátozott mértékben képesek vagy képtelenek. Ilyen például a bejelentkezés, az adatbázis- és fájlkezelés, a kódolás, az adategyeztetés, a kapcsolatok létrehozása, az e-mail küldése, az adatfeldolgozás, stb. Ráadásul ez a programnyelv kiváló segítség minden olyan esetben, ahol nagyszámú ismétlődő feladatsort kell végrehajtani: például képek linkelése és listázása, listakészítés stb.

Mi az a parkolt domain?

Olyan domain, ami a fődomain alá van rendelve és ugyanarra a tartalomra mutat, mint a fődomain.

Mi rövidít az IP és az IP-cím?

Az angol Internet Protocol rövidítése, magyarul internetprotkoll, az internet hálózat olyan alapvető szabványa, mely segítségével az internetre kötött eszközök (hálózati eszközök, számítógépek, nyomtatók, webkamerák, stb.) kommunikálni képesek. Továbbá meghatározza a hálózatban lévő eszközök számára az egymásnak küldhető üzenetek sorrendjét, felépítését, stb. Az IP-cím olyan hálózati azonosító, melyet egymás beazonosítására használnak az egymással IP-én keresztül kommunikáló számítógépek. Minden egyes számítógépnek van saját egyedülálló IP-címe, mellyel az internetre kapcsolódik. Azonban egy IP nem feltétlenül tartozik kizárólag egy számítógéphez, mert bizonyos számítógépek akár több IP-címmel is rendelkeznek (különböző címe van a számítógép különböző hálózati eszközeinek) vagy akár több számítógépnek is lehet egyetlen IP-címe (pl.: proxy használat esetén). Azonban létezik olyan is, hogy egy adott számítógép IP-címe folyamatosan változik (pl.: otthoni számítógépek, melyek lakossági internet szolgáltatón keresztül kapcsolódnak az internetre).

Mi az a hozzáadott domain?

Olyan domain, amely a fődomain alá rendelt és ami külön tartalomra mutat. Fődomain tárhelyén kezelhető, mivel az itt létrehozott alkönyvtárra mutat, ezáltal olyan mintha külön tárhelye lenne.

Mi az a Joomla és mire jó?

A joomla egy szuahéli eredetű szó, melynek fonetikus kiejtése „jumla”, jelentése pedig mindenki együtt, egy egészként. A Joomla olyan nyílt forráskódú CMS, amelyet PHP-ben írtak. A Mambo tovább fejlesztésének tekinthető, habár egy önálló program. RSS feed-et, híroldalt, blogot, fórumot, szavazást, naptárat, keresést és különböző nyelvű fordításokat tartalmaz, valamint MySQL adatbázist használ az adatok tárolására.

Mi az az internet?

Az internet, az angol eredetű internetwork szóból eredő kifejezés, mely mára már nemzetközileg is elterjedt kifejezés. Magyar fordítása a ’hálózatok hálózata’, szó szerint hálózatok közötti. Az internet olyan hatalmas számítógép-hálózat, rendszer, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze és az egész világot körülöleli. Az internet protokoll (IP) segítségével tud több millió felhasználót összekapcsolni, illetve olyan elosztott rendszereket, mint például a WWW (World Wide Web), működtetni.

Mit rövidít a HTTP?

A HyperText Transfer Protocol egy kérés-válasz alapú, információátviteli protokoll kliens két szerver között.

Mit rövidít a HTML?

A HyperText Markup Language akronimje, mely a web legfőbb leíró nyelve. Weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, mely napjainkra már a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával internetes szabvánnyá vált. A weboldalak zöme is HTML nyelven épül fel. A különböző webes programozási nyelvek is HTML kimenetet adnak a felhasználók felé, melyhez egy jó tárhely elengedhetetlen.

Mit rövidít az FTP és mire jó?

Az angol File Transfer Protocol rövidítése, mely nem más mint az internetes állomány átviteli szabvány. Az FTP lehetővé teszi az adatcserét különböző operációs rendszerű gépek között. Hozzáférési jog alapján kétféle kapcsolat típust különböztetünk meg: a) letöltés, vagy feltöltés olyan gépről, ahol azonosítóval rendelkezünk b) letöltés, vagy feltöltés nyilvánosan hozzáférhető állományokból vagy állományokba. Az FTP kapcsolat során szükség van egy szerver programra (kiszolgáló) és egy kliens programra (ügyfél).

Mi az e-mail tárhely?

Hatalmas mennyiségű és terjedelmű levelek küldésére specializálódott szolgáltatás, amelynek egyetlen korlátja a tárhely mérete lehet. Tulajdonképpen olyan szolgáltatás az e-mail tárhely, mint amilyen a gmail.

Mi az a domain és mire jó?

A domain olyan névtartomány, amely számítógépek azonosítására alkalmas. Minden egyes, internetre csatlakozó, számítógép egyedi azonosítója van, vagyis egyedi nevével, ún. IP-címmel, rendelkezik. Tulajdonképpen a számítógépek közötti kommunikáció ezen IP címek között megy végbe. A domain pont ezért csak egy címke, melyet a nehezen megjegyezhető IP-cím helyett alkalmaznak, hiszen sokkal egyszerűbb a használatuk. Mivel minden számítógép egyedi domain névvel rendelkezik az internetek, így teljes mértékben megkülönböztethetőek. gyakran összekeverik a weblapok és internetes szolgáltatásokat a domain névvel. Ám a valóságban a két fogalom nem egy és ugyan az, hiszen a domain csak egy név, mely nem áll szoros összefüggésben az adott néven elérhető szolgáltatásokkal. A domain neveket végződésük szerint két főcsoportra osztjuk: nemzeti és nemzetközi domainre. A nemzeti domain adott ország nevéből megalkotott rövidítés, pl.: .hu – Magyarország, .uk – Anglia, .de – Németország. A nemzetközi domainek nem köthetőek egyetlen országhoz sem, ilyen például az .org (valamilyen szervezet), a .net vagy a .com (amely általában kereskedelmi tevékenységet takar) végződés.

Mit rövidít a DNS?

A Domain Name System az egyik legfontosabb interneteses szolgáltatás, mely olyan hierarchikus adatbázis-rendszer ami a domaineket kezeli. Mindezt úgy végzi, hogy a világon több ezer szerverre osztott. A DNS rendszer feladata a webcímek lefordítása és feloldása a hozzájuk tartozó IP-címre. A rendszer működését egy telefonkönyv alkalmazásához lehetne hasonlítani, ami adott névhez adott telefonszámot rendel. A DNS valójában egy egyszerűsített rendszer, mivel sokkal könnyebb egy nevet megjegyezni, mint egy IP-címet. Példának okáért a hostnow.hu könnyebben megjegyezhető, mint 10.123.637.1 IP-cím. Valamint általában a domain név nem változik, ezzel szemben egy adott szolgáltatás IP-címe bármikor megváltozhat, például ha az oldalt üzemeltető áthelyezi a honlapot egy másik szerverre.

Mi az aldomain?

A domian különböző altartományokra osztható, ezeket nevezzük aldomainnek. Az aldomainhez külön weblap is társítható.

Mi az a Cookie?

Magyarra sütinek fordítjuk, ám mára már beépült az informatikai szakzsargonba. A cookie olyan információs fájl, ami tulajdonképpen a felhasználó azonosítására szolgál. Honlapok látogatása során gyakran észrevétlenül kerül a merevlemezre.

Mit rövidít a CMS?

Az angol Content Managment System rövidítése. A CMS-ek legfontosabb feladatai közé tartozik a könnyen megvalósítható adattárolás és adatelérés, számos felhasználó számára biztosítson egyidejű adattárolását és megosztást való biztosítás, a redundáns adatbevitelt csökkentése, szerepe szerinti szabályozás hozzáférésének megteremtése (az adatok láthatósága és módosíthatósága a felhasználó szerepétől függ), kimutatások összeállításának egyszerűsítése és a felhasználói kommunikáció segítése. WCMS vagyis webtartalom-kezelő rendszer a weblapok elkészítésének egyszerűsítésre szolgáló rendszer. Hatalmas előnye, hogy alkalmazásával kikerülhetők bizonyos programozói ismeretek (HTML nyelv, weboldal feltöltési módszerek, stb.), így teljesen kezdők is képesek weblapok elkészítésére.

Mi az a backup és mire jó?

Magyarul a backup adatmentés jelent, mellyel a számítógépen tárolt adatokról biztonsági másolatot készül, amelyet egy távoli adattárolón biztonságban őriznek. A backup hardveres és szoftveres megoldások működésével együtt valósul meg. Backup használatával elkerülhető, hogy fontos adataink elvesszenek, amennyiben az eredeti forrásadatokat tartalmazó tárolónk (számítógép, szerver, stb.) megsérül.

Tárhely keresőszavak

adatbázis cms domain domain foglalás domain regisztráció domain regisztrálás drupal drupál tárhely honlap hosting joomla joomla tárhely MySQL olcsó tárhely PHP PHP tárhely server szerver tárhely tárhely bérlés tárhely domain tárhely szolgáltatás VPS weblap weboldal webtárhely wordpress

About the author

admin administrator

You must be logged in to post a comment.