Erőforrás túllépése a tárhelyen – Cloudlinux

Erőforrás túllépése a tárhelyen

Egy felhasználó adott mennyiségű erőforrást használhat a tárhelyén üzemelő weboldalakkal. A legtöbb esetben egy átlagos tárhely soha nem éri el a felhasználható erőforrások határait, de előfordulnak olyan rosszul beállított weboldalak, amelyek kevés látogatóval is elhasználják a maximálisan felhasználható processzor, vagy memória mennyiséget. Ilyenkor a weboldal lelassulhat, 500-as hibát adhat, vagy kiírja, hogy “Resource limit is reached”. A korlátozás hamarosan feloldásra kerül, de mindenképpen optimalizálni kell az oldalakat a tárhelyen, hiszen ez újra és újra előfordulhat.

Hol tudom megnézni, hogy mennyire használom ki a tárhelyem erőforrásait?

A cpanelen nyissa meg az Erőforrás-használat menüt.

 

A főoldalon az értesítéseket láthatja, ha volt az elmúlt 24 órában erőforrás túllépési probléma a tárhelyen.

A jelenlegi használat fül alatt láthatja a pillanatnyi erőforrás felhasználást:

 

Lejjebb görgetve láthatja a diagramokat,  ahol ki tudja választani a kívánt időintervallumot is.

Miből derül ki, ha túlléptem a maximális erőforrás felhasználást?

Egyértelműen elérte a maximális erőforrásokat, ha a következőt látja:

 

A Részletekre kattintva látni fogja, hogy melyik erőforrást fogyasztotta el a tárhelyét. Ez azt jelenti, hogy a tárhelyének kiosztott maximális erőforrását fogyasztotta el, nem pedig a szerverét. Az Időkeret-nél ki tudja választani, hogy milyen távlatban szeretné megtekinteni a statisztikát. A következő erőforrásokat jeleníti meg a cpanel:

Processzor használat (CPU): Ez az érték mutatja meg, hogy mennyi processzor erőforrást használ a tárhelye. Amikor eléri a CPU felhasználás maximumát, akkor az operációs rendszer automatikusan “késlelteti” a tárhelyén a processzor igényes műveletet, azaz várnia kell az oldaladnak, amíg újra processzort használhat. Ez ahhoz vezet, hogy az oldal nagyon lelassul, vagy megszűnik válaszolni.

Virtuális memória felhasználás: Ez biztosítja a zavartalan működést a fizikai memória és a gép között, az éppen nem használt memória adatok tárolásával. Elfogyása a fizikai memória felhasználással függ össze.

Fizikai memória felhasználás (RAM): Megadott mennyiségű memóriát fogyaszthatnak el a tárhelyén futó programok egy adott időpillanatban. Ha ezt az értéket túllépi a tárhelye, akkor például PHP hibát adhat az oldalai.

Input/Output felhasználás (a gép adathordozójának felhasználása): Minden feladat, amely a gép adathordozóit (pl. SSD) veszi igénybe, I/O felhasználást generál. Ha túl sok ilyen műveletet végeztet a szerverrel a tárhelye, akkor elérheti a maximumot. Általában nagyobb mennyiségű fájlok fel- és letöltése, csomagolt fájlok be- és kitömörítése okozhatja ezt. Ritkábban a weboldalak által generált forgalom, vagy gyakori FTP használat. Ha eléri a limitet, akkor pl. az FTP másolás belassulhat, esetleg megszakad. Ilyenkor várjon egy kevés időt, és próbálja újra a másolást!

Entry Processes (bejegyzés folyamat): Ez a szám mutatja meg, hogy hány db. processz futhat egyetlen időpillanatban a tárhelye. Egy PHP processz egy másodperc töredéke alatt is lefuthat. Jellemzően nem kellően optimalizált, vagy magas látogatottságú weboldalaknál fordul elő.

Faults (Hibák): Itt láthatja, hogy az oldal(ak) hányszor és mikor, illetve, hogy mitől jelent meg hibásan az erőforrás limit túllépése miatt.

Mit tehetek, hogy ne kerüljön korlátozásra a tárhelyem?

Először azt kell tisztázni, hogy a weboldala milyen alapokon nyugszik. A leggyakoribb a WordPress, Drupal vagy Joomla.

Egyedi weboldalak esetén az adott oldal fejlesztője tudja megoldani az optimalizálást. A legtöbb böngésző ma már el van látva különböző webfejlesztő eszközökkel, amellyel meg lehet vizsgálni, hogy mi töltődik be a leglassabban az oldalon, mi az ami esetleg hibára fut.

A leggyakoribb hiba, aminek a fentebb leírt  erőforrás felhasználáshoz szinte nincs is köze, hogy nagyon nagy képfájlok vannak fent az oldalon, akár több MB-os jpg-k. Ezeket mindenképpen érdemes eltávolítani, és helyükre továbbra is jó minőségű, de kisebb méretű, és jobban tömörített képeket tenni. Egy oldalon ne legyen túl sok kép vagy egyéb tartalom (például css vagy Javascript). Léteznek olyan megoldások, amelyekkel a weboldal görgetése alatt töltődnek be a tartalmak, nem pedig egyszerre.

WordPress és más CMS rendszerek, webshopok

Vizsgálja meg naprakész-e a rendszere, és az éppen használatban lévő pluginok, modulok! Ha nem, azonnal frissítse őket!

Ha a fenti optimalizálás már megtörtént (képek, egyéb tartalmak méretének csökkentése, rendszer és pluginok frissítése), akkor telepítsen cache plugint. Az általunk javasolt, és legtöbbet használt cache plugin az LSCACHE , amely telepítése és beállítása után a legtöbb esetben csökken az erőforrás felhasználás, és gyorsabb is lesz a weboldal.

Vizsgálja meg, hogy van-e túl sűrűn futó cron feladatod beállítva. Ezt vagy az oldala admin felületén, vagy a cPanel -> Cron feladatok menüben tudja ellenőrizni.

Ha a fentiek nem oldották meg a problémát, lehetséges, hogy valamely használatban lévő plugin a hibás. Kapcsolja le a telepített pluginokat,majd kapcsolja vissza egyenként őket.

itt: CpanelTárhely
Hasznos volt ez a segítség?