R1Soft mentés és visszaállítás

Az R1Soft Backup adatmentést kezelő megoldás bemutatása

Visszaállítási pontok listája:

A táblázatban látható a mentés azonosító száma (Id), a készítés dátuma, végül 4 műveleti ikon. Az ikonok közül az első a fájlokat kezeli, a második az adatbázist.
A harmadikkal lementheti a saját gépére, a negyedikkel pedig visszaállíthatja.

 Fájlok tallózása

Miután rákattintott a  ikonra megjelenik ez a lista. A “Name” oszlop mutatja az adott mappa vagy fájl nevét, az “Attributes” oszlop a különböző írási és olvasási jogokat ami arra vonatkozik, a “Size” oszlopban a méretét láthatja, a “Modify time” az utolsó módosítás dátumát írja ki, legvégül a segítségével lementheti. Ez mindig csak az adott sort menti le. azaz vagy az adott mappát vagy a fájlt. Ha rögtön kijelöli a “home” mappát, akkor mindet visszaállíthat vagy lementhet, de az a levelezést is érinti.

A legelső oszlopban található egy jelölőnégyzet. Itt egyszerre több mappát és fájlt is kijelölhet, majd eldöntheti, hogy mit szeretne vele kezdeni.

A “Restore Selected” menüpontra kattintva a mentésből az eredeti helyére visszakerülnek a mentésben lévő fájlok úgy, hogy felülírja az azóta ott keletkezett állományokat. Ezért ha a mentés óta több új fájl is bekerült már egy adott mappába, akkor inkább töltse le, majd FTP-n vagy a Fájlkezelőben töltse vissza.

A “Download Selected” menüpontra kattintva csak a kiválasztott fájlokat és mappákat mentjük le Önnek úgy, hogy készítünk azokból egy tömörített állományt.

 Adatbázisok tallózása

Ezen a felületen nincs lehetőség arra, hogy az adatbázist lementse, csak és kizárólag visszaállításra használható. Érdemes a használata előtt ezért az éppen aktuális állapotról, akkor is ha az éppen hibás, egy mentést készíteni, és utána futtatni a visszaállítást.

A táblázatban kijelölheti az érintett adatbázist, majd a “Restore Selected” gombra kattintva visszaállítja a mentésben lévő állapotot.

 Letöltések

Míg az első  ikonnal eldönthette, hogy lement vagy visszaállít, akár csak 1-1 mappát is, ez a funkció gyors lementést tesz lehetővé. Ha a táblázatban kiválasztja, hogy melyik dátumú adatmentésre van szüksége, azt gyorsan lementheti a saját gépére. A felugró ablakban változtatások nélkül kattintson a “Download” gombra és a mentés indul:

Levelezés visszaállítása

ikonra kattintva böngészheti a fenti leírás alapján a teljes mappa struktúrát. De itt nem csak a honlapjának a főbb mappáit, mint a “public_html”-t éri el, hanem a rendszerszintű mappákat is. A “home” mappán belül sok sok olyan mappa van, ami ponttal kezdődik, például: .config, .cpanel.

A “mail” mappa tartalmazza a levelezéseket. Ha azt megnyitja, akkor láthatja a domain neveket, azon belül az egyes postafiókok mappáit. A jelölőnégyzettel megadhatja, hogy  teljes “mail” mappát visszaállítja, vagy ha bele megy, akkor kiválaszthatja, hogy melyik fiókot vagy fiókokat állítsa vissza a rendszer. Majd ugyan úgy a “Restore Selected” opcióval visszaállíthatja.

Ez akkor lehet hasznos, ha letörölte a gépéről vagy a webmailről a leveleit és vissza szeretné nyerni. Ezzel is óvatosan kell bánni, mert ezek a mentések “image”, azaz teljes képi mentésnek felelnek meg, teljesen visszaáll a mentés állapota, tehát a mentést után bejövő emailek el fognak veszni.

itt: Biztonság és adatmentés
Hasznos volt ez a segítség?